Obyvatelia obce sú nespokojní, domy a autá im pokryl čierny prach

30.12.2011 Vranov nad Topľou

Hencovce 29. decembra (TASR) - Obyvateľov Hencoviec v okrese Vranov nad Topľou znepokojuje v týchto dňoch látka sfarbená do čierna, ktorá sa usadila na fasádach ich obydlí a karosériách zaparkovaných áut. Znečistenie časti obce má na svedomí miestna drevospracujúca továreň, čo dnes potvrdil v písomnom stanovisku aj jej hovorca Michal Švábik.
\"Každý deň tu mám sťažnosti občanov na zápach, ako aj na prašnosť,\" informoval starosta Hencoviec Štefan Kovaľ. Podľa jeho slov ide v tejto súvislosti o dlhodobý problém, ktorý je dôsledkom výrobných procesov realizovaných v spoločnosti Bukóza Holding. Fasády rodinných domov, verandy či motorové vozidlá sú znečistené v týchto dňoch mazľavým prachom sfarbeným do čierna. \"Čo všetko je v tom ovzduší, to naozaj neviem,\" konštatoval starosta.
Ako ďalej uviedol, o stanovisko k úniku prašných emisií, ktoré sa v obci podľa jeho slov už niekoľko ráz zopakovalo, požiadal v uplynulom období aj zástupcov hencovskej spoločnosti. \"Doposiaľ sme však žiadnu odpoveď nedostali,\" podotkol s tým, že o prešetrenie posledného znečistenia požiadal inšpekciu životného prostredia.
Areál Bukózy Holding sa v tejto súvislosti chystajú navštíviť v najbližších dňoch kontrolóri. \"Zaevidovali sme podnet na vykonanie kontroly,\" uviedol pre TASR vedúci odboru integrovaného povoľovania Inšpektorátu životného prostredia v Košiciach Marián Volovár.
Zároveň dodal, že zvýšené úniky prašných emisií do ovzdušia zaznamenali v Hencovciach už niekoľkokrát. V rámci správneho konania došlo vo vzťahu k hencovskej spoločnosti podľa jeho vyjadrení aj k uloženiu sankcií. \"Spoločnosť dostala naposledy za nedodržanie emisných limitov niektorých znečisťujúcich látok vlani pokutu 11.600 eur,\" vysvetlil Volovár.
\"Na najnovšej BAT technológii došlo k zlyhaniu riadiaceho systému. Dané zlyhanie na kotle na spaľovanie biomasy spôsobilo, že do ovzdušia uniklo zvýšené množstvo zdraviu neškodlivého popolčeka,\" uviedol okolnosti znečistenia v stanovisku spoločnosti Bukóza Holding hovorca Švábik. Za vzniknutú situáciu sa podľa jeho slov vedenie továrne dotknutým Hencovčanom ospravedlňuje.
 

Vyberte región